Fogászat

Rendelőnkben kiemelten foglalkozunk kutyák és macskák dentálhigiéniai kezelésével és szájsebészeti ellátásával.

  • Dentálhigiéniai állapotfelmérés és szaktanácsadás
  • Fogkő eltávolítás, polírozás, teljes szájűri állapotfelmérés altatásban
  • Fogászati röntgenvizsgálat
  • Foghúzás

Fogászattal kiemelten foglalkozó állatorvosaink:

  • Dr. Annus Kata
  • Dr. Miklós Gábor
  • Dr. Schuster Norbert

GYIK

Miért szükséges fogászati vizsgálatot végezni az állatokon?

A fogászati vizsgálat elengedhetetlen az állatok egészségének fenntartásához, mivel a szájüregi problémák, mint a fogkőképződés, fogínygyulladás, vagy akár súlyosabb állapotok, mint a fogak elvesztése vagy szájüregi daganatok az időben történő diagnosztizálással kezelhetőek eredményesen vagy előzhetőek meg.
A fogászati problémák nagyban befolyásolhatják az állat táplálkozását, általános közérzetét és hosszú távú egészségét. 

Milyen gyakran ajánlott fogászati vizsgálatot végeztetni kutyámnak/ macskámnak?

Az ajánlott gyakoriság függ az állat fajtájától, korától, és általános egészségi állapotától. Általánosságban évente legalább egyszeri fogászati vizsgálat ajánlott, de bizonyos esetekben gyakoribb vizsgálatokra lehet szükség. 

Miért fontos a fogászati röntgen az állatok fogászati kezelése során?

A fogászati röntgenfelvételek kulcsfontosságúak a pontos diagnózis felállításában, mivel lehetővé teszik a fogak és a környező csontszövet, valamint a szájüreg rejtett területeinek vizsgálatát. Ez segít azonosítani a szabad szemmel nem észlelhető problémákat, mint például a foggyökér tályog, visszamaradt foggyökeret vagy a macskáknál gyakori fogfekszívódási betegség jeleit.

A fogászati és szájsebészeti beavatkozások altatásban történnek?

Igen, minden fogászati és szájsebészeti beavatkozás altatásban történik. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az állat ne érezzen fájdalmat a beavatkozás során, és biztosítva legyen a teljes mozdulatlansága, amely elengedhetetlen a pontos és biztonságos beavatkozás végrehajtásához. Az altatás lehetővé teszi az állatorvos számára, hogy alaposan megvizsgálja az állat szájüregét, és precízen végezze el a szükséges beavatkozásokat anélkül, hogy az állat fájdalmat érezne vagy sérülést szenvedne. Az anesztézia alkalmazása előtt minden állatot alaposan megvizsgálunk, hogy minimalizáljuk az anesztéziával kapcsolatos esetleges kockázatokat, és biztosítsuk a beavatkozás során a legnagyobb biztonságot. 

Milyen jelei vannak, ha az állatomnak fogászati problémája van?

Árulkodó jel lehet a rossz lehelet, étvágytalanság, fokozott nyálzás, a száj körüli terület dörzsölése vagy vakarása, egyoldali rágás vagy evés közben hirtelen fellépő szájűri fájdalom. Ha ezeket észleli, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. 

Mennyibe kerül egy fogászati kezelés?

A költségek változók, és nagyban függnek a szükséges beavatkozás típusától és bonyolultságától. Pontos árkalkulációt a dentálhigiéniai felmérés után tudunk adni.

Hogyan történik az altatás a beavatkozás alatt?

Az anesztezia a szakma szabályainak szigorú betartásával történik. Az állat kap egy intravénás kanült, amelyen keresztül nyugatókat kap. Ezután légcsőtubust helyezünk amin keresztül 100%-os oxigént és altatógázt kap. Ezt nevezzük inhalációs (gépi) altatásnak. Az altatás alatt folyamatosan adagoljuk a megfelő fájdalomcsillapító gyógyszereket valamint egy szakképzett asszisztensünk végig figyeli az állat élettani értékeit a beavatkozás alatt, egészen az ébredésig.

Mennyi ideig tart a fogászati beavatkozás?

A beavatkozás időtartama elsősorban a beavatkozás tipusától függ. Egyszerűbb beavatkozásnál (fogkő eltávolítás, polírozás, fogászati RTG) átlagosan 45 - 70 perccel lehet számolni.
Amennyiben foghúzás és lebenyplasztika is szükséges, a beavatkozás időtartama elérheti a 120 - 150 percet. Az állatot minden esetben csak akkor adjuk haza, amikor már teljesen tudatánál van. Erről telefonon értesítjük a tulajdonost a beavatkozás után.

Egy beavatkozással megoldható az állat minden szájűri problémája?

Ez nagyban függ a probléma súlyosságától. Általánosságban elmondható, hogy egy fogkőeltávolítás, polírozás, fogászati RTG mellett maximum három fog eltávolítása lebenyplasztikával fér bele a biztonságos aneszteziológiai időbe. Súlyos elváltozás és sok fog húzása esetén (a humán szájsebészeti beavatkozásokhoz hasonlóan) 4 - 6 hét elteltével egy újabb beavatkozás lehet szükséges.

Milyen vizsgálatok szükségesek a beavatkozás előtt?

Első körben állatorvosunk felméri az állat dentálhigiéniai állapotát. Ez éber állapotban történik a éves oltás vagy célzott dentálhigiéniai vizsgálat során.
Az altatást minden esetben alapos fizikális vizsgálat és vérlabor készítése előzi meg. 6 évesnél idősebb állatok esetében szívltrahang vizsgálat is szükséges az altatás előtt.

Hogyan tudok időpontot foglalni a vizsgálatra/ beavatkozásra?

Dentálhigiéniai felmérésre és laborvizsgálatra online is könnyen foglalható időpont. 
Fogászati beavatkozásra és szívultrahang vizsgálatra  telefonon lehet időpontot egyeztetni.